Skip links

En skräpig värld

Fenomenet att Plogga, kombinationen av att plocka skräp samtidigt som man joggar, har sedan starten 2016 exploderat och finns nu troligtvis i nästan alla världens länder. Det går även lika bra att promenera, åka skateboard, cykla, simma eller annat. Plogging är attitydsförändrande och ploggare är stolta skräpplockare som gör något åt vår miljö och hälsa innan det är för sent.

Vår vision är tydlig och enkel: att skapa en ren värld. Problematiken har legat i att det ansetts fult att plocka upp skräp efter andra, samt att folk har tappat respekten och slänger skräp omkring sig i högre grad.

Plogging handlar helt enkelt om att vända den nuvarande negativa trenden för ett långsiktigt hållbart samhälle. Plogga är en konkret, inkluderande och positiv lösning på problemet; genom att Plogga är det inte längre tabubelagt att plocka skräp.

I dag finns Plogga i alla kontinenter och 100 länder. Vi hjälper dagligen till att starta upp aktiva Plogging-grupper över hela världen. Gilla oss på Facebook för löpande uppdateringar om event, information och mer!

5 anledningar till att börja Plogga

Hälsa och träning

Genom fysisk aktivitet motverkas depression, övervikt och cancer. Idag sitter medelålders svenskar mer än 60 procent av sin tid. Enligt Karolinska Institutet fördubblas risken för dessa folksjukdomar bland de som sitter mycket och är fysiskt inaktiva, det gäller både vuxna och barn. Börja Plogga för att leva längre!

Mer plast än fisk i haven

Plasten på land hamnar tillslut i våra världshav. Forskning från Ellen Macarthur Foundation visar att om vi fortsätter skräpa ner i den takt som görs nu kommer världshaven bestå av mer plast än fisk år 2050. Fiskar äter mikroplast eftersom det liknar plankton och tillslut hamnar plasten på våra tallrikar. Plogga på land, så slipper vi plast i haven!

Rädda djurliv

Nedskräpning hotar även marint djurliv och fåglar. Forskare varnar nu för att vi är på väg in i den sjätte massutrotningen av arter på grund av förändringar i klimatet. Havssköldpaddor ser exempelvis inte skillnad på maneter och plastpåsar, vilket gör att plasten fastnar och gör att de svälter ihjäl. På samma sätt fastnar fåglar och delfiner i fiskelinor, nät och trålar och kvävs. Plogga för att rädda djuren!

Minskade samhällskostnader

När du springer ut och ploggar kommer du märka hur mycket skräp och plast det finns på våra gator och i naturen. 2015 beräknades kostnaderna för nedskräpningen motsvara 2 miljarder kronor i Sverige. Skattepengar som skulle kunna användas till annat viktigt samhällsarbete! Skräp föder skräp – Plogga och ta ställning!

Tryggare samhälle

Det är bevisat att när ett område känns renare och finare så ökar tryggheten. Människor blir mer sociala och kriminaliteten minskar, vilket brukar kallas för “The Broken Windows Theory”. Plogga för ett tryggare samhälle!

Skräpets långa livslängd i naturen

Skräpet som slängs i naturen överlever längre än vad du kanske tror. PET-flaskan du drack den där colan ur nyss, överlever dig som människa mer än 4 gånger, och tuggummit du ser på marken kan ha legat där sedan 1997. När vi Ploggar ser vi tillsammans till att skräpet inte blir en del av vårt ekosystem. Hur många decennier har du Ploggat idag?

Kretsloppet

Gott med sushi! Visste du att fiskarna vi äter, i sin tur äter plasten som slängs i havet. I slutändan äter alltså även du plast! Forskning pekar på att mikroplaster kan ha en skadlig hälsoeffekt hos djur, såväl som människor. Nästa gång du är ute och paddlar; ta med en plastpåse och Plogga rent där du är!

sv_SESvenska